M. LAJČÁK: Náš vzťah ku Kosovo bude závisieť od vývoja situácie

12.04.2012 Bratislava

Bratislava 12. apríla (TASR) - Vzťah Slovenskej republiky k autonómnemu kraju Kosovo bude v nasledujúcom vládnom období závisieť od vývoja situácie okolo tohto sporného územia. "Náš vzťah ku Kosovu bude závisieť od vývoja v Kosove, od vývoja dialógu medzi Belehradom a Prištinou. Chceme, aby sa normalizovala atmosféra v regióne, ale kým k tomu nedôjde, tak samozrejme, nie je dôvod, aby sme prehodnocovali náš vzťah ku Kosovu," povedal dnes médiám minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD).

Slovensko patrí do pätice členských krajín EÚ, ktoré neuznali nezávislosť Kosova, ktorú v Prištine vyhlásili v roku 2008. Aj preto Európsky parlament koncom marca prijal výzvu, v ktorej konštatuje, že by uvítal, keby tieto štáty nasledovali príklad ostatných 22 členských krajín únie. Premiér Robert Fico (Smer-SD) pritom krátko po marcových voľbách avizoval, že zatiaľ nevidí žiaden dôvod na uznanie samostatnosti Kosova.

Prezident Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer priznáva, že je zložité hodnotiť vzťah Slovenska k tejto otázke z hľadiska mimovládnej organizácie. Osobne si však myslí, že Slovensko skôr či neskôr sa na uznanie Kosova odhodlá. "Ale malo by k tomu dôjsť takým spôsobom, aby s tým boli komfortní aj Kosovčania aj Srbi. Napokon, ak Srbi majú úprimnú európsku ambíciu a zdá sa, že postupujú veľmi progresívne vpred, i s podporou Slovenska aj SAC, musíme im pomôcť nájsť vzájomne uspokojivé riešenie," povedal Káčer.
 

Vyberte región